buddha_gloed_LR2
Listen to your inner voice
klankschalen_gloed2
Bewustwording
klankschalen_gloed2

Yoga

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent samenbrengen, eenheid, evenwicht of balans. Dat kan zijn tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Maar ook de balans tussen doen en laten, werk en rust, inspanning en ontspanning.

Balans tussen lichaam en geest

De geest streeft vaak naar iets wat in de toekomst en het verleden ligt, waardoor we voortdurend bezig zijn met het verleden of de toekomst en niet in het hier en nu, het huidige moment.

In het leven van de ‘moderne’ mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt je oefeningen die het evenwicht herstellen. Je wordt bewust van de geest/ het denken en ontdekt wat het met je doet. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li­chaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent, als mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

Redenen om aan yoga te doen

Beter te ontspannen

Op de juiste manier leren ademen

Advies van huisarts/ fysiotherapeut

Meer tijd voor jezelf

Meer bewust worden van je lichaam

Meer beheersing van je lichaam

Je evenwichtsgevoel verbeteren

Soepeler worden

Je spiritualiteit ontwikkelen

Yogahoudingen (asana’s)

Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke les doe je een aantal yogahoudingen, die worden uitgevoerd met respect voor je eigen grenzen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren.

De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken samen om bewust en diep te ontspannen. Hierdoor heeft yoga een diepe werking op het energiesysteem en het zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden.

Bewustwording

Doordat je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen.

Voor wie is yoga?

Yoga is voor iedereen, voor kinderen, jongeren, mannen, vrouwen en ouderen. Ieder op zijn of haar eigen wijze en naar eigen mogelijkheden is iedereen in staat yoga te beoefenen. Er is geen sprake van prestatie of competitie.

Proefles

Of yoga ook iets voor jou is, kun je het beste zelf ervaren. Je bent van harte welkom voor een proefles, dan krijg je een goede indruk van mij, de les, je medecursisten en de sfeer in de groep.

Alleen door yoga te ervaren weet je wat yoga voor jou betekenen kan.